Astro Dijital Yazılım

Dijital Fikirler:

Sosyal Medya Yönetimi Nedir? Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Günümüzde artan sosyal medya kullanımı ile ‘sosyal medya yönetimi nedir’ sorusu popüler bir soru haline gelmiştir. Dolayısıyla hem tüketicilerin hem de markaların eli ayağı haline gelen sosyal medya yönetimi incelenmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple bu yazımızda öncelikle sosyal medyanın ve sosyal medya yönetiminin ne olduğunu inceleyeceğiz. Ardından da sosyal medya yönetiminin amaçlarına, nasıl yapıldığına ve faydalarına değineceğiz.

Sosyal Medya Nedir?

Sosyal medya; web2.0’ın kullanılmaya başlanmasıyla birlikte kullancıların paylaşım yapmasını sağlayan, çift yönlü iletişime olanak veren bir yapıdır. Kısacası sosyal medyayı; kullanıcıların içeriklerini kendileri ürettikleri ve paylaştıkları online ağlar olarak tanımlayabiliriz. Bu medya türü kurumlar, tüketiciler ve markalar tarafından aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle markalar günümüzde pazarlama stratejilerinde sosyal medyaya öncelik vermeye başlamıştır.

Başlıca sosyal medya mecralarına baktığımızda karşımıza; Instagram, YouTube, Twitter, Facebook, Pinterest, LinkedIn, Snapchat, TikTok çıkmaktadır. Bu mecralardaki sosyal medya kullanıcıları düşüncelerini, beğendiklerini, deneyimlerini, becerilerini vs. diğer insanlarla paylaşmaktadır.

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Sosyal medya yönetimi; Instagram, YouTube, Facebook gibi sosyal medya mecralarındaki hesapların nasıl kullanılması gerektiğinin, hangi stratejilerin kullanılması gerektiğinin, marka yönetiminin nasıl olacağının yönetilmesi olarak tanımlanabilmektedir. Günümüzde sosyal medyanın gücünün bu kadar artmasıyla bu mecralar çok önemli pazarlama kanalları haline gelmiştir. Dolayısıyla son zamanlarda markalar, sosyal medya hesaplarının yönetimine önem vermektedir.

Sosyal Medya Yönetiminin Faydaları Nelerdir?

Pazarlama stratejilerinde sosyal medya yönetimine yer veren markalar bu sayede birçok fayda elde etmektedir. Bu faydalar:

  • Marka Bilinirliği: Sosyal medya yönetimi geniş bir tüketici kitlesiyle iletişim kurmayı kapsamaktadır. Dolayısıyla bu karşılıklı iletişim, marka bilinirliğini arttırmakta ve yeni müşteri kazanımını sağlamaktadır.
  • Müşteri Memnuniyeti: Etkili bir sosyal medya yönetimi sayesinde müşterilerinizle karşılıklı iletişime geçerek, müşteri memnuniyeti elde edebilirsiniz. Müşteri yorumlarını cevaplamak ve mesajlarına yanıt vermek, onların ihtiyaçlarıyla ilgilendiğinizi gösterecektir. Dolayısıyla bu da müşteri memnuniyetini artıracaktır.
  • Reklam Maliyetlerinin Düşüklüğü: Sosyal medyada reklam vermek, geleneksel medyada reklam vermekten çok daha düşük maliyetli bir pazarlama stratejisidir. Çünkü reklam verilecek mecraların büyük bir çoğunluğuna üye olmak zaten ücretsizdir. Ücretli reklam uygulamaları da diğer pazarlama kanallarına göre nispeten daha düşük maliyetlidir.
  • Geniş Hedef Kitle: Sosyal medya yönetimi ile çok geniş kitlelere hitap edebilirsiniz. Hatta iyi yönetilmiş bir strateji ile dünya çapında hedef kitleye ulaşabilir ve kendi potansiyelinizin üzerine çıkabilirsiniz.
  • Arama Motoru Sıralaması: Arama motoru optimizasyonu ile yüksek sayfa sıralaması elde edilmektedir. Uzun süre sosyal medya yönetiminin, gelişmiş arama motoru sıralamasına sahip olmada olumlu etkisi bulunmaktadır.

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Sosyal medya yönetimi yapılırken rastgele paylaşımlar yapmak başarısız bir pazarlama stratejisinin oluşmasına sebep olacaktır. Dolayısıyla sosyal medya yönetimi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu söyleyebiliriz. Bu dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Hedef Kitle Belirleme: Sosyal medya yönetiminde en önemli nokta hedef kitle belirlemektir. Doğru belirlenmeyen hedef kitleye sunulacak herhangi bir pazarlama stratejisi hiçbir şekilde başarı sağlamayacaktır. Dolayısıyla hedef kitlenin doğru seçilmesi çok önemlidir. Hitap edilen hedef kitlenin cinsiyetini, yaş aralığını, ilgi alanlarını bilmeniz, onların ilgisini çekecek gönderiler oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
  • Rakip Analizi Yapma: Sosyal medya yönetiminde önemli olan bir diğer nokta da rakip analizidir. Güncel olarak rakiplerin hareketlerinin takip edilmesi ve sosyal medyanın rakiplerden daha aktif şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu şekilde yönetilen sosyal medya hesabınız sayesinde rekabet yarışında kazanan siz olabilirsiniz.
  • İçerik Oluşturma: Sosyal medya yönetiminizin başarılı olması için içeriklerinizin de kaliteli olması gerekmektedir. Bunun için de içeriklerinizi özgün, anlaşılabilir, estetik ve hedef kitlenize uygun olacak şekilde hazırlamanız iyi olacaktır.
  • Reklam Verme: İnternet üzerinden reklam verme, giderek popülaritesi artan bir yöntemdir. Web sitenizde ya da sosyal medya hesaplarınızda cüzi miktarda ücret ödeyerek reklam verebilir, daha fazla hedef kitleye ulaşabilirsiniz.
  • Takipçilerle Etkileşimde Olma: Çekilişler düzenleyerek takipçilerinizin markanıza olan ilgisini arttırabilir ve onlarla iletişimde kalabilirsiniz. Bunun dışında yaptıkları yorumlara cevap vermeniz, mesajlarını yanıtlamanız ve sorunlarına çözüm bulmanız da etkileşimi ve markaya olan bağlılığı arttıracaktır.
  • Analiz yapma: Paylaşımlarınıza gelen geri dönüşleri takip ederek analiz yapmanız da bir diğer önemli noktadır. Paylaşımlarınızın etkileşim oranlarına göre ilgi çeken ya da çekmeyen gönderileri belirleyebilirsiniz. Bir sonraki oluşturacağınız sosyal medya planında da bu analizlerde elde ettiğiniz verileri yol haritası olarak kullanabilirsiniz.

Diğer blog yazılarımızı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.