Performans pazarlama, reklam verenlerin tıklamalar ve dönüşümler gibi elde edilen sonuçlar için pazarlama şirketlerine veya reklam platformlarına ödeme yaptığı, çevrimiçi kampanyalar için gerçekleştirilen bir terimdir. Geleneksel ve organik pazarlamaların aksine performans pazarlama her kampanyanın veya etkinliğin yatırım getirisi ile doğrudan ilişki içerisindedir. Performans pazarlama stratejileri eylemleri yönlendirmek, bu eylemleri izlemek ve ölçmek için özel olarak kullanılır. Peki, performans pazarlama nasıl çalışır?
Performans pazarlama, reklam verenler şirketleri için reklamları tasarlamak ve sosyal medya, arama motorları, videolar, gömülü web içeriği ve daha fazlası gibi herhangi bir sayıda performans pazarlama kanalına yerleştirmek için ajanslar veya yayıncılarla bağlantı kurduğunda tam anlamıyla işlevselliğini gerçekleştirebilir. Bu yönüyle performans pazarlama nispeten daha küçük işletmelerin büyük şirketlerle rekabetine olanak tanıyan bir stratejidir.
Çoğu zaman büyük şirketler markalaşmaya ve reklam giderlerine milyonlarca lira harcayabiliyor. Fakat yerel işletmeler de dahil olmak üzere pek çok işletmenin kârlı kalmak için alt satırlara ve karşılanabilir reklam bütçelerine odaklanması gerekir. Performans pazarlaması ile güç yeniden reklam verenin elindedir. Bu stratejiye göre firma, yapılmasını istediği reklamı belirler ve daha sonrasında bu işlem tamamlandığında ödeme gerçekleştirir. İşlemin satış veya tıklanma olması fark etmeksizin ödeme ve hizmet süreci bu şekildedir.
Geleneksel reklam biçimlerinin büyük çoğunluğunda reklamveren, reklam alanın göstereceği performanstan bağımsız olarak bir önceden ödemeye tabii olur. Bu kimi zaman herhangi bir sonuç ve dönüşüm görmeden harcanan yüzlerce, hatta binlerce lira anlamına gelebilir. Performans pazarlama stratejisine göre firmalar reklamcılara başarı ölçütü karşılığında ücret ödemesinde bulunur. Bu başarı ölçütü firmanın hedefi baz alındığında dönüşüm, eylem veya işlem anlamında belirlenir.
Performans Pazarlama stratejisinde gerçekleştirilen işin tanımlayıcı unsuru olarak yatırım getirisi (ROI) baz alınır. Yapılan her faaliyet ve eylem daha önceden tanımlanmış veriler ile ölçülür. Daha sonra yine bu verilere göre raporlamalar ve analizler gerçekleştirilir. Kampanya sonuçları bu şekilde kolayca anlaşılabilir ve performansı artırmaya yönelik olarak optimize edilebilir. Ölçülebilir yatırım getirisi başarılı bir performans pazarlama stratejisinin anahtarıdır. Bu nedenle düzenli olarak takip ve analiz edilmelidir. Piyasada bu analizleri gerçekleştirecek pek çok performans optimizasyon aracı bulunmaktadır. Bu araçlar kullanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta analiz edilecek kampanyanın kullanılan araç tarafından tanınabilmesi için yeterli veri toplamasına olanak tanımaktır. Bir firma kampanyası hakkında ne kadar fazla veriye sahipse iç görüleri o kadar derin olur. Bu da doğru ve etkili bir optimizasyon anlamına gelir.
Performans pazarlama stratejileri yeni teknoloji ve değişen tüketici davranışları sayesinde zaman içinde gelişme göstermiştir. Modern iş anlayışının da giderek yaygınlaşmasının etkisiyle performans odaklı dünyada dijital pazarlama kavramı doğru kişilere, doğru zamanda, doğru cihazda ulaşmak ile ilgili hale gelmiştir. Mevcut araçlar ve hedefleme seçenekleri dijital pazarlama ile birlikte büyük ölçüde gelişti. Bu gelişme, performans pazarlamacılarına çeşitli kitleler ve farklı hedefler için yüksek performanslı kampanyalar oluşturma konusunda her zamankinden daha fazla imkan sağladı.
Performans pazarlama hususunda SEM veya arama motoru pazarlaması oldukça önemli bir faktördür ve pek çok yatırımcı bunu zaman harcamaya uygun görmektedir. SEM genel anlamıyla ücretli reklamların arama motoru sonuç sayfalarına yerleştirilmesidir. Kullanıcıyı, amacın yüksek olduğu ve dikkatlerini ve ilgilerini çekme şansının yüksek olduğu anda, aradıkları ürün veya hizmetle ilgili yüksek oranda hedeflenmiş reklamlara maruz bıraktığı için oldukça etkili bir yöntemdir.
Performans pazarlama stratejileri arasında giderek yükselen bir diğer taktik ise doğal reklamcılıktır. Yerel reklamlar, reklamlara benzemedikleri için genellikle görüntülü reklamlardan daha etkili olurlar. Bu nedenle kullanıcının göz atma deneyimini bozmazlar. Bunun yerine, göründükleri web sayfasına doğal olarak yerleşmiş olurlar. Outbrain, Amplify panosu gibi araçlarla yerel reklamcılık son derece etkili bir biçimde ölçülebilir. Ve kampanya sahibi bir firma yüksek kaliteli bir ağ seçerek, yüksek kaliteli trafiğe ve hedef kitlelere erişerek birinci sınıf yayıncı sitelerinde mükemmel bir şekilde yer alabilir. Performans pazarlama bu noktada pazarlamacılara bütçeleri ve yatırım getirisi üzerinde çok daha fazla kontrol sağlayan izleme ve ilişkilendirmeye odaklı bir strateji konumunu alır.
Performans pazarlamanın geleneksel yöntemleri istikrarlı bir şekilde geride bırakarak yeni nesil pazarlama biçimi başlığına oturmasının birçok nedeni mevcuttur. İzlenmesinin ve analizinin kolay olması bunlardan biridir. Performans pazarlama kampanyaları, açık bir şekilde izleme ve ölçme hedefiyle ortaya konulur. Özellikle performans pazarlamacıları için tasarlanmış çeşitli veri analizi araçlarının yardımıyla, performans kampanyalarının nabzını tutmak ve daha iyi sonuçlar elde etmek için bunları ayarlamak oldukça kolay ve etkilidir. Performans pazarlama stratejileri düşük risk unsuru ile de geleneksel pazarlama yöntemlerinden kesin çizgilerle ayrılmaktadır. Pazarlamacılar, performans kampanyalarının her aşamasında neler olup bittiğini eksiksiz bir şekilde tespit edebilirler. Bu sayede gerektiğinde riski optimize etmek ve en aza indirgemek için çok daha etkili bir konumda olurlar. Ayrıca, daha az riskle daha hızlı başlatma süreleri mümkündür.
Performans pazarlama, yatırım getirilerine odaklı bir pazarlama biçimidir. Bu nedenle genellikle yatırım getirileri tarafından yönlendirilir. ROI odaklı olmasının en önemli avantajı nihai hedefinin her zaman performansı iyileştirmek ve ilerlemeyi analiz etmek üzerine olmasıdır. Performans pazarlaması, yatırım getirileri verileri yardımı ile yönlendirilir. Dolayısıyla performans pazarlama stratejilerinin odağı her zaman performansı iyileştirmeyi hedef olarak belirler. Bu yönüyle performans kampanyaları sürekli olarak daha iyi sonuçlara doğru ilerleme gerçekleştirir. Bu da markayı tüm metriklerde yükseltmeye ve potansiyel satışlar ile mevcut satışları arttırmaya yardımcı olur.
Performans pazarlama kanallarına başvurulması bir firmanın ya da web sitesinin reklam çalışmalarının şirketin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ölçeklendirilmesine olanak tanır. Dijital pazarlamanın geleceği giderek umut verici bir konuma yerleşirken performans pazarlama stratejilerinin önemi de doğru orantılı bir biçimde artıyor. Performans pazarlama bu yönüyle değerli verileri elde ederken firmaların hedef kitlelerini çeşitlendirmelerine ve onlara erişimlerini genişletmelerine katkı sağlayan yaratıcı ve etkili bir yol açmaktadır. Yerel ve bağlı kuruluş reklamcılığından sponsorlu sosyal medya içeriğine kadar performans pazarlamanın tüm işlevlerini benimseyen bir firma, iş anlamında büyümenin her zamankinden daha kolay olduğunu rahatlıkla görecektir.