Etkili bir WordPress kullanımı için öncelikle WordPress’i iyi bir şekilde tanımak gerekir. WordPress dünyadaki en iyi 100 web sitesinin yaklaşık %14.7’sini destekliyor. Ayrıca, WordPress mevcut en popüler içerik yönetim sistemidir. Bu nedenle bir işletme için olabilecek en doğru seçimlerden biridir. Zor işlerin çoğunu kullanıcı yerine yapan ve ihtiyaç duyulabilecek her türlü özelliğin hepsinin bir arada olduğu en iyi seçenek WordPress’tir. WordPress sayesinde kullanıcıların sunucu yönetmelerine, yüksek miktarlarda barındırma ücreti ödemelerine veya bir alan satın almalarına gerek kalmıyor. Ayrıca, web sitesinin istenildiği şekilde görünmesine yardımcı olmak için bir WordPress.com planıyla birlikte gelen bir dizi özelleştirme seçeneği de vardır.
WordPress.com’un ücretsiz ve ücretli bir sürümü vardır. Ücretsiz sürüme bağlı kalan kullanıcıların herhangi bir özel tema veya eklenti yüklemeleri söz konusu olmaz. Bu durumda kullanıcı bir WordPress alt etki alanına sahip olur. Bununla birlikte kullanıcılara daha fazla özellik ve kontrol sağlayan premium yükseltmeler ve diğer planlar için ödeme yapma seçeneğinin yanı sıra üçüncü taraf bir site aracılığıyla özel bir alan satın alma seçeneği her zaman vardır. Ancak bunların dışında, WordPress kullanmayı seçmek ve bir web sitesi oluşturmak tamamen farklı iki zahmet içerebilir. Başarılı bir WordPress sitesi için belirli adımların izlenmesi gerekir.
Alan Adı Belirlemek ve Güvence Altına Almak
Etkili bir WordPress kullanımının ilk adımı eşsiz bir alan adı belirleyerek bunun temelli şekilde güvence altına almaktır. WordPress bir alan adını internette bir web sitesini tanımlamak için kullanılan ad olarak tanımlar. Bu nedenle kullanıcıların bir WordPress web sitesi başlatmak için ilk yapmaları gereken şey benzersiz bir alan adı bulmaktır. Daha sonra bu alan adının satın alınarak başka kullanıcılar tarafından kullanılmasının önüne geçilir. Ne yazık ki akla gelen bütün alan adlarını müsait durumda bulmak pek mümkün değildir. “.com” dönemi sayesinde onlarca yıldır sayısız alan adı çoktan sahiplenilmiştir. Yine de alan adı olanakları bir “.com” alan adıyla sınırlı değildir ve sayısız imkan mevcuttur. Kullanıcılar alan adlarını “.biz” veya “.co” şeklinde de olmak üzere diledikleri her şey ile sonlandırabilir.
Web Sitesi Barındırma Kurulumu
Alan adı güvence altına alındıktan sonra WordPress web sitesi için barındırmanın ayarlanması gerekir. Etkili bir WordPress kullanımının oldukça kritik noktalarından biri de barındırmadır. Barındırma, web sitesinin İnternette bir yerde yaşamasını sağlar. Web siteleri için kullanılabilen çeşitli barındırma türleri vardır. Bir barındırma hizmeti olmadan, bir WordPress web sitesi oluşturulamaz ve başlatılamaz. Bu nedenle kullanıcıların ihtiyaçlarına göre hangi hizmete gereksinim duyacaklarını önceden belirlemeleri gerekir.
WordPress Kurulumu
Etkili bir WordPress kullanımı için olmazsa olmaz sayılan alan adı belirleme ve barındırma işlemlerinden sonra sırada kullanıcılar için en keyifli adımlardan biri geliyor: WordPress kurulumu. Kullanıcılar barındırma ve alan adı belirlerken çeşitli hosting sitelerinden ve bu işin uzmanlarınca hazırlanmış temel WordPress kurulumuna yardımcı olan kılavuzlardan yararlanabilir. Bazı kılavuzlar sayesinde beş dakika veya daha kısa bir sürede kullanıcılar diledikleri biçimde WordPress kurulumunu gerçekleştirebilir. Ayrıca seçimlerini farklı türlerde barındırma hizmetlerinden yana yapan kullanıcılar için WordPress kendi resmi kurulum kılavuzunu sunuyor. Resmi WordPress kurulum kılavuzundaki talimatlar adım adım izlendiğinde WordPress kurulumu oldukça basit bir işlem halini alıyor. Herhangi bir problemi veya sorusu olan kullanıcılar çeşitli WordPress topluluklarında kolaylıkla çözüm bulabilir. Kılavuzda yer alan adımlar bu yazıda ele alınacaktır.
Tema Seçimi
Tüm teknik detayların sırasıyla oturtulmasından sonra kullanıcılar WordPress web sitesi oluşturmaya başlayabilir. Bir WordPress web sitesi oluşturmanın ilk adımı öncelikle bir tema seçmektir. Birçok farklı seçenek arasında işletmeye, içeriğe ve hedef kitleye uygun bir tema olmak göz korkutucu bir görev gibi görünebilir. Ancak burada hedef ve hizmet alanı doğru belirlendiği takdirde kullanıcıları zorlayacak bir durum söz konusu değildir. Web sitesi için doğru görünümü elde etmek isteyen kullanıcıların kapsamlı bir rakip ve piyasa analizi yapması da bu husustu faydalı bir eylem olacaktır. Genel anlamıyla bir temada aranması gereken başlıca özellikler;
- Mobil duyarlılığı olup olmadığı,
- En iyi web tarayıcıları ile uyumlu çalışabilmesi,
- Eklentileri sorunsuz bir şekilde desteklemesi,
- SEO dostu olmasıdır.
Bunlara ek olarak bazı WordPress temalarında web sitesi oluşturma sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olacak yerleşik sayfa oluşturucular bulunur. Tema seçerken görünümünün yanı sıra bu tür özelliklerinin de göz önünde bulundurulması gerekir. Genellikle kullanıcıların web sitelerinin ihtiyaç duyduğu özelliklerin veya ögelerin bir listesini yapmaları tema belirleme aşamasında büyük bir kolaylık sağlar. Ardından tema seçiminin bu kriterlere göre daraltılması ve acelesizce karar verilmesi oldukça etkili sonuçlara yol açar. Seçilen temanın web sitesinin amaçları ve kullanıcının hedefleri için ideal olması, etkili bir WordPress kullanımı açısından önemlidir. Kullanıcıların web sitelerinin ömür boyunca tek bir WordPress temasına ayarlanmadığını kendilerine hatırlatmaları gerekir. İhtiyaç duyulduğunda veya isteğe bağlı olarak tema değişikliği her zaman gerçekleştirilebilir.
Düzenleme
Kullanıcılar web sitelerine uygun temaya karar verdikten sonra onu diledikleri gibi düzenleyebilirler. Bir WordPress teması, web sitenizin yapısı ve görünümü için temel oluşturur. Marka veya blog ihtiyaçlarınızı karşılamak için tema görünümünü özelleştirmek tamamen kullanıcının isteklerine kalmış bir seçimdir. Bu noktada kullanıcılar şunları yapmalıdır:
- Yeni bir yazı tipi seçme
- Marka varlıklarını temaya dahil etme
- Menüyü özelleştirme
- Sayfaları gerektiği gibi ekleme veya silme
- Görüntüleri yükleme ve biçimlendirme
- Menünün yapısını yeniden düzenleme
- Menü ekleme veya silme
- Sosyal medya simgelerini dahil etme
WordPress temasını özelleştirmek, etkili bir web sitesi oluşturmak için oldukça önemli bir adımdır. İçerik veya düzen çekici değilse, kullanıcıların %38’inin bir web sitesiyle etkileşimi bırakacağı göz önüne alındığında, web sitesi WordPress teması tarafından sağlanan stok görüntüleri, metin veya düzenlemeyi içermemelidir.
Web Sitesi İçeriği ve Blog Ekleme
Kullanıcıların siteleri için bir format ve temel bir işleyiş belirledikten sonra sitelerine ilgi çekici içerikler eklemeleri gerekiyor. Etkili WordPress kullanımının anahtarı dikkat çekici bir tasarım ve kusursuz çalışan bir web sitesi olsa da içerik de aynı derece önemlidir. Adobe, içeriği tüketmek için yaklaşık on beş dakika verilmesi durumunda insanların üçte ikilik bir kesiminin sade bir şey yerine güzel tasarlanmış bir şeyi okumayı tercih ettiğini tespit etti. Bu, web sitesi tasarımının ve içeriğinin, web sitesi ziyaretçileri için ilgi çekici bir deneyim yaratmak için birlikte çalışması gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, kaliteli bir web sitesi içeriği mutlaka;
- İlgi çekici,
- Özgün,
- Akıcı,
- Direktif,
- Güncel olmalıdır.
Belirli bir kelime sayısını karşılama noktası SEO amaçları için yapılabilse de, kullanıcıların web sitelerini içerikle doldurmalarına gerek yoktur. Bunun yerine, okuyucuyu marka, kuruluş veya blog hakkında bilgilendiren web sitesi içeriği yazmak çok daha pratik olacaktır.