Son yıllarda tüm dünyada pazarlama alanlarında büyük değişiklikler meydana gelmiştir. Markalar, geleneksel pazarlama stratejileri yerine dijital pazarlama stratejilerini kullanmaya başlamıştır. Biz de bu yazımızda ‘dijital pazarlama nedir?’ konusuna yoğunlaşacağız. Ardından dijital pazarlamanın avantajlarını ve geleneksel pazarlamayla olan farklarını inceleyeceğiz.
Dijital Pazarlama Nedir?
İlk olarak dijital pazarlamaya geçmeden önce pazarlamanın ne olduğuna kısaca göz atmakta fayda vardır. Pazarlama; markaların ürün ve hizmetlerini potansiyel müşterilerine ulaştırmak için kullandıkları stratejilerin tamamıdır. Yani amaç, hedef kitleye ürün ve hizmetleri duyurmaktır.
İnternet kullanımının yaygınlaşması ile pazarlama stratejileri dijitalleşmeye başlamış ve ‘dijital pazarlama’ diye bir alan ortaya çıkmıştır. Dijital pazarlama; markaların internet teknolojilerini kullanarak elektronik ortamlarda ürün ve hizmetlerini tanıtabildiği pazarlama faaliyetleridir. Dijital pazarlamanın amacı; potansiyel müşterilere ulaşmak ve mevcut müşterileri harekete geçirip satın alma davranışı yaratmaktır.
Dijital Pazarlama ve Geleneksel Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?
İnternet devrimiyle yani sosyal medya, arama motorları gibi teknolojilerin kullanımının yaygınlaşması ile iletişimde değişiklikler meydana geldi. İletişimdeki bu değişiklikler de pazarlama stratejilerinin değişmesine sebep oldu. Bu bağlamda pazarlamada gazete, televizyon, radyo gibi pazarlama kanallarının kullanımından; internet tabanlı pazarlama kanallarına geçiş meydana gelmiştir. Gelin dijital pazarlama ve geleneksel pazarlama arasındaki farklara bakalım…
- Öncelikle geleneksel pazarlamada temel pazarlama kanalları televizyon, radyo ve gazete iken; dijital pazarlamada temel pazarlama kanalları sosyal medya pazarlama, içerik pazarlama, SEO, viral pazarlama gibi alanlardan meydana gelmektedir.
- Geleneksel pazarlamada maliyet oldukça yüksek iken; dijital pazarlamada, pazarlama süreçlerinin büyük bir çoğunda para ödemek gerekmemektedir. Bunun yanında, bazı ücret ödenmesi gereken ortamlara ise çok geniş bir bütçeye gerek olmamaktadır. Dolayısıyla dijital pazarlamanın, geleneksel pazarlamaya göre maliyeti oldukça düşüktür.
- Geleneksel pazarlamada iletişim tek yönlüdür, sadece alıcı iletiyi alır. Örneğin; televizyonda bir reklam yayımlandığında reklam mesajını gören kitle yalnızca izler, dinler ya da okur. Dolayısıyla alıcıdan herhangi bir geri bildirim beklenemez. Buna karşın dijital pazarlamada iletişim çift yönlüdür, karşılıklı bir etkileşim vardır. Reklam mesajını gören kitle anında geri bildirimde bulunabilir ya da soru sorabilir.
- Geleneksel pazarlama kampanyasında bir yanlışlık yapıldıysa düzeltilmesi zordur, birçok aşamanın en baştan tekrarlanması gerekmektedir. Öte yandan dijital pazarlamada yayımlanan kampanyalarda meydana gelen hatalar kısa sürede düzeltilebilmektedir.
- Geleneksel pazarlama kampanyalarında kurguyu tamamlayıp yayımlamak uzun sürmektedir. Buna karşın dijital pazarlamada kampanya oluşturmak çok daha kolaydır ve çok daha kısa sürede paylaşım yapılabilmektedir.
- Geleneksel pazarlamada hedef kitle seçilse bile seçilen hedef kitleye erişim zor ve maliyeti yüksektir. Öte yandan dijital pazarlamada hedef kitle seçimi çok kolaydır ve anlık olarak değişim yapılabilmektedir. Mesela, dijital pazarlama ile niş bir alanda kısıtlı sayıda hedef kitle seçerek pazarlama kampanyası yürütülebilmektedir.
- Geleneksel pazarlamada reklamların ölçümlenmesi net bir şekilde yapılamamaktadır. Dijital pazarlamada ise detaylı performans ölçümleri yapılabilmektedir. Örneğin, görüntülenme ve tıklanma sayıları net bir şekilde ölçümlenip raporlanabilmektedir.
- Geleneksel pazarlamada çalışmaları markaların halkla ilişkiler, pazarlama gibi departmanlar yürütürken; dijital pazarlamada çalışmaları yürüten farklı departmanlar bulunmaktadır. Örneğin ; dijital pazarlama uzmanı, sosyal medya uzmanı, SEO danışmanı, reklam danışmanı gibi bölümler vardır.
Dijital Pazarlamanın Avantajları
Günümüzde markaların eli ayağı haline gelen dijital pazarlamanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlar:
- Öncelikle dijital pazarlamada genellikle son derece hızlı ve kolay yöntemler kullanılmaktadır.
- Dijital pazarlama ile ani değişimlere ayak uydurmak çok kolay ve hızlıdır.
- Küresel çaptaki pazarlarda hedef kitleye sahip olabilir ve onlara ulaşabilirsiniz.
- Dijital pazarlamada veriler ölçülebilir olduğu için net bir şekilde analiz ve raporlama yapabilirsiniz.
- Doğru planladığınız bir dijital pazarlama kampanyasını oldukça düşük maliyetler ile sürdürebilirsiniz.
- Dijital pazarlamada iletişim çift taraflı ve karşılıklı olduğu için etkileşim oranları yüksektir.
- Dijital pazarlama kampanyası dikkatli ve doğru bir şekilde yürütüldüğünde marka sadakati oluşturmak oldukça kolaydır.
- Sosyal medya aracılığıyla herhangi bir yanlış anlaşılmayı çok kısa sürede düzeltebilirsiniz. Ayrıca markanın itibarının korunması için göstermeniz gereken çaba da diğer yöntemlere göre daha azdır.
- Hedef kitleyi genişletebilir ya da sınırlandırabilirsiniz. Örneğin; küresel çapta geniş kitleye hitap edebileceğiniz gibi, niş alanlarda küçük kitlelere de ulaşabilirsiniz.
Dijital Pazarlama Terimleri
Temel Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Web sitelerinin anahtar kelime ve yardımcı özellikler ile arama motorlarında ilk sıralarda görülmesidir. Siteniz SEO’ya ne kadar uyumlu ise arama motorlarında o kadar üst sırada yer alırsınız.
Anahtar Kelime (Keyword): Arama motorları tarafından ilgili sonuçları göstermek için kullanılan kelimelerdir. Arama motorları konuyla alakalı web sitelerini sıralamak için içeriğin anahtar kelimesini ve yoğunluğunu inceler; buna göre sıralama yapar.
Viral İçerik: Web genelinde birçok platformda popüler hale gelmiş içeriklerdir. Bir başka deyişle, bir web kullanıcısından diğerine hızla yayılan içeriklerdir.
Abandon: Web sitesini ziyaret eden kullanıcının yaptığı işlemi tamamlaması ya da yarım bırakmasıdır.
Advertorial: Bu terim, bilgi ve haber yönünden zengin olan tanıtıcı reklamlar için kullanılmaktadır.
Yeniden Pazarlama (Remarketing): Reklam verenin web sitesini önceden ziyaret etmiş ancak ürün satın almadan siteden ayrılmış kullanıcıların karşısına başka web sitelerde tekrar çıkılmasıdır.
Bir dijital pazarlama kanalı olan ‘dijital medya’ ile ilgili olan blog yazımızı okumak için burayı ziyaret edebilirsiniz: https://astrodijital.com/dijital-medya-nedir-dijital-medyanin-avantajlari-nelerdir/