Astro Dijital Reklam Ajansı

Dijital Fikirler:

E-Ticaret ve Dijital Pazarlama İlişkisi

Dijital pazarlama türlerinin çeşitliliğinin tam olarak tespit edilebilmesi oldukça zordur. Neredeyse bütün pazarlama işlemleri artık çevrimiçi olarak gerçekleştirilebiliyor. Daha önce buna başvurmayan işletme ve firmaların da hızla dijital yöntemler belirlemeye başladığı söylenebilir. E-ticaret ve dijital pazarlama ilişkisi uzun bir süredir e-ticaret işletmeleri tarafından aktif ve etkili bir şekilde, kendi yararlarına kullanılmaktadır. E-ticaret işletmeleri ellerinde çeşitli pazarlama araçları bulundurarak bunlardan kampanya ve hedeflerine uygun bir şekilde faydalanmaktadırlar. Dijital pazarlamayı ve geri dönüşleri doğru şekilde kullanabilen bir firma çevrimiçi satış mağazası ile müşteri çekebilir ve daha hızlı bir şekilde büyüme gerçekleştirebilir. Üstelik bu sayede yalnızca firmanın hedeflerine özel olarak tasarlanmış kampanyalar oluşturulabilir.

E-ticaret ve dijital pazarlama ilişkisi sosyal medya, içerik, arama motoru ve e-posta pazarlaması gibi uygulama ve yöntemler ile doğrudan bağlantılıdır. Çevrimiçi alışverişte e-ticaret ve dijital pazarlama ilişkisi birbirinden ayrı şekilde ele alınabilecek kavramlar değildir. E-ticaret web siteleri, öne çıkaracakları bir ürünü tanıtmak, işlerini büyütmek ve ziyaretçi çekmek için sosyal medya, içerik, arama motorları ve e-posta kampanyaları gibi dijital kanalların tümünü kullanabilir. Fakat e-ticaret pazarlamasında bir strateji belirlemeden ve ayrıntıları incelemeden önce bir işletme e-ticaret reklamcılığının tanımını ve kendisi için reklamcılığın pazarlama ile eşdeğerliliğini mutlaka derin araştırmalar ile gözden geçirmelidir.

E-Ticaret ve Dijital Pazarlama İlişkisinin Önemi

Dijital pazarlamayı kendi yararına kullanabilen e-ticaret işletmeleri, müşteriler ve marka değeri elde etmeye yardımcı olduğu için büyük gelirler elde etme fırsatı yakalar. Müşteriler, bir ürünü satın almadan önce yalnızca içeriğe veya kulaktan kulağa söylentiye bağımlı değildir. Ürünün listelendiği tüm platformlarda bir ürünle ilgili yorumlara bakıldığında insanların ürünü sosyal anlamda da değerlendirmeye aldığı açıkça görülür. Örneğin Facebook, tüm siparişlerin ortalama %85’ini oluşturan satışlara yol açan web sitesine daha fazla trafik çekmeye yardımcı olan sosyal medya kanallarından biri olarak tespit edilmiştir. Dikkatleri kolayca dağılan müşterilerin dikkatini çekmek çok önemli hale geldi. Dijital pazarlama tam da bu noktada devreye giriyor ve e-ticaret işletmelerinin bu tür zorluklardan kolayca geçmesine yardımcı oluyor.

Dijital Pazarlama İle Ürünlerin Çevrimiçi Pazarlanması

E-ticaret işletmelerinin neredeyse tamamı çevrimiçi tabanlıdır. Bu nedenle dijital pazarlama stratejileri e-ticaret işletmeleri için hayati önem taşımaktadır. Geleneksel pazarlamanın işletmeleri mağaza mağaza dolaşmak ve broşür dağıtarak ürün pazarlaması yapmak zorunda bırakan klasik yöntemleri, ticaret ve alışverişte dijitalleşmenin artışı ile geride kaldı. Dijital pazarlama, mal ve hizmetlerin pazarlanması konseptinin tamamında devrim yarattı. Bugün artık çevrimiçi olarak pazarlanamayacak ürün ve hizmet bulunmamaktadır. Her işletmenin, ürününü tanıtabileceği, müşteri katılımını artırabileceği ve sadık bir müşteri tabanı oluşturabileceği web sitesine ek olarak kendi sosyal medya sayfaları vardır. Dijital pazarlama sayesinde ürün ve hizmet satın almak ve satmak artık oldukça kolay bir ulaşılabilirlik seviyesindedir. 

Dijital Pazarlama İle Milyonlara Ulaşmak

İnternet her gün dünya çapında milyonlarca kullanıcıyla büyüyor ve geniş kitlelere ulaşıyor. Bir e-ticaret işletmesi için dijital pazarlama kanallarından faydalanmak aynı anda çok sayıda müşteriye ulaşmanın ve marka bilinirliğini arttırmanın mükemmel bir yoludur. Eski günlerde potansiyel müşteri ve yatırımcılara ulaşabilmek için şirketler kendilerini tanıtmalarına yardımcı olan mektuplar yazmak durumda kalır ya da daha bilinen yöntem bile broşürlere başvururlardır. Ancak bu şekilde çok fazla zaman ve para harcayıp bekledikleri geri dönüşü alamamaları da söz konusu olabiliyordu. Dijital pazarlama kanalları sayesinde birçok işletmenin müşterilere ulaşmak için oldukça çeşitli yöntemlere başvurma fırsatı oluyor. Müşteriler tek bir tıklama ile e-ticaret işletmelerinin hep web sitelerine hem de çeşitli sosyal medya kanallarına anında erişim sağlayabiliyor. 

Dijital Pazarlamanın Rekabete Etkisi

Dijital dünyanın genişlemesi e-ticareti de doğrudan etkileyerek alışverişin ve ticaretin doğrudan dijital kanallara taşınmasını sağladı. Geleneksel pazarlama yöntemleri kademeli olarak değişirken işletmeler arası yeni bir  rekabet anlayışını beraberinde getiriyor. Pazarlama devleri bu değişimi önceden fark ederek ayak uydurmanın yollarını aramaya koyuldu. E-ticaret ve dijital pazarlama arasındaki ilişkiyi anlamak ve pazarlama kampanyalarında etkin bir biçimde kullanmak yeni dönem ticaret anlayışında hayatta kalmak için olmazsa olmazdır. Bu değişimden olumsuz etkilenerek rakiplerinin gerisinde kalmaktan kaçınan işletmelerin mutlaka bir dijital pazarlama stratejisi geliştirmesi ve ardından onu uygulaması gerekir.  

Dijital Pazarlama Stratejilerinin Satın Alma Kararlarına Etkisi 

Müşterilerin satın alma kararları dijital pazarlama stratejilerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. İşletmelerin seçtiği dijital pazarlama stratejisinin türü, hedef kitlenin ilgi alanlarına ve beklentilerine göre analiz edilmelidir. Hedef kitlenin satın alma kararları, ürün ve hizmetin tanıtım şekline göre şekillenir. Rekabetin oldukça yüksek olduğu e-ticaret ve dijital pazarlama dünyasında pazarlama stratejilerinin elde edeceği başarı ne kadar müşteri odaklı olduklarıyla bağlantılıdır. Doğru pazarlama stratejisi müşterilerin ilgisini her zaman canlı tutarak markaya olan sadakati artırır. Hedef kitlesi ile doğrudan iletişimde olan işletmelerin bağlılık oranının da oldukça yüksek seviyelere ulaşabileceği biliniyor. 

E-Ticaret Reklamcılığını Aktif Kullanma

Reklamcılık pazarlamanın en yaygın ve etkili alt dalıdır. Bu durum nasıl geleneksel reklamcılıkta nasıl bu şekilde işliyorsa e-ticaret ve dijital pazarlama alanında da aynı şekildedir. E-ticaret reklamcılığı, e-ticaret pazarlamasının kullanışlı bir alt dalıdır. Bu iki kavram birlikte kullanılabildiklerinde dönüşüm oranlarını ciddi oranlarda arttırabilir. İşletmelerin marka bilinirliğini artırmak için kitle üyelerine daha hızlı ve daha etkili bir şekilde ulaşabilmelerine olanak tanır. Bu nedenle e-ticaret pazarlaması genellikle bir işletmenin ürüne veya hizmete yönelik farkındalığı ve eylemi yönlendirmesiyle ilgidir. 

E-ticaret reklamcılığı işletmelerin ürün ve hizmetlerinin gerçek anlamda tanıtımını yaptığı yöntemleri içerir. Çevrimiçi alışverişlerde görüntülü reklamlar, banner reklamlar ve zengin medya reklamları gibi e-ticaret pazarlaması yöntemleri satışı arttırıcı etkiye sahip olabilir.  

Sektör Kriterlerine Dayalı Hedefler Belirleme

İşletmelerin içerisinde bulundukları sektöre, konumlarına, büyüklüklerine ve çok sayıda başka faktöre bağlı olarak hedeflerinin ölçümünü gerçekleştirmek için kullanabilecekleri bazı genel standartlar vardır. Bu standartlar endüstri ölçütleridir. Web sitesi ziyaretleri, tıklama oranları, dönüşüm oranları ve müşteri edinme maliyeti gibi hedefleri göz önünde bulundurarak bunları aynı alandaki diğer e-ticaret işletmeleriyle karşılaştırabilen bir işletme sektörün gerektirdiği şekilde kendi çalışma şeklini kolayca belirleyebilir. 

Stratejiyi Küçük Taktiklere Ayırma

İşletmelerin çevrimiçi mağazaları için başarılı bir pazarlama planı oluştururken izleyebileceği birkaç etkili yol daha önceki paragraflarda açıklandığı şekildedir. Çoğu zaman e-ticaret ve dijital pazarlama ilişkisini hızlı bir şekilde bünyesine dahil etmek isteyen işletmeler her bir yöntemi deneyebiliyor. Ancak bu uzun vadede etkili olan yöntemin belirlenememesi anlamına gelebilir. Burada öncelik en fazla yatırım getirisine sahip olacağına ve işletme için en erişilebilir gözüken birkaç anahtar stratejiye odaklanmaktır. Her bir strateji için belirli eylem ögeleri oluşturarak faydalı olup olmadıkları izlenebilir. Örneğin bir işletmenin çevrimiçi kullanıcılarını mağazaya çekmek için ücretli bir stratejiye odaklanmaya karar vermiş olsun. Eylem ögelerinden birkaçı; bir Google Ads hesabı oluşturmak, reklam harcama bütçesini belirlemek, hedef anahtar kelimelere göre bir reklam grubu oluşturmak ve en sonunda da bu hesabı günlük olarak izlemek eylemlerinin bütününü içerebilir. Bu her ne kadar kulağa aşırı basitleştirilmiş gelirse gelsin doğru yöntem aslında çok da karmaşık değildir. Reklam stratejilerinde istikrarlı bir yaklaşım elde etmek, başarılı bir stratejinin işe yaraması kadar önemlidir. 

Yeni ve Uzun Vadeli Müşterileri Memnun Etme

İşletmecilerin bir kısmının düştüğü yanılgılardan birisi satıştan sonra pazarlama stratejilerine gerekli önemi, vermemeleri. Satış yapıldıktan sonra pazarlama durmamalıdır. Birisi bir işletmenin müşterisi olduğunda, onları meşgul etmek, ilgilerini canlı tutmak ve memnun etmek işletmelerin öncelikli pazarlama stratejilerinden birisi haline gelmelidir. Bu şekilde müşterilerin uzun vadeli ilgisi işletmenin üzerinde olacaktır. Marka sadakatini artırmak için memnun müşteriler gereklidir. Bunun yanı sıra müşterilerin neden çalışmaları, incelemeler, referanslar ve sözlü iletişim yoluyla olumlu deneyimlerini potansiyel müşteriler ve hedef kitle üyeleriyle paylaşmak istemesi sağlanarak marka ismi bilinirliği artar.