Astro Dijital Reklam Ajansı

Dijital Fikirler:

Etkili Kullanıcı Ara Yüzü Tasarımı

Harika ve etkili kullanıcı arayüzünün (UI) tanımı oldukça özneldir. Tasarımcılar kullanıcı arayüzünü tartışırken sıklıkla tutarlılık, tekrarlama ve nefes alabilirlik gibi belirsiz kelimeler kullanırlar. Peki bunların herhangi biri gerçekten ne anlama geliyor? Etkili kullanıcı arayüzü elde etmek için ihtiyacımız olan şey nedir? 

Kullanıcı Arayüzü Tasarımı Neden önemlidir?

Ayrıntılara dalmadan önce, neden bahsettiğimize dair temel bir anlayışa sahip olmak önemlidir. Kullanıcı arayüzü, kullanıcı ve ürün arasındaki etkileşimi tanımlar. Bu nedenle kullanıcı arayüzü tasarımı, ister bilgisayar ekranındaki şekiller, uzaktan kumandadaki düğmeler, ister donanım ve yazılımın bir kombinasyonu olsun, kullanıcının etkileşimde bulunduğu şeyi tasarlama eylemidir. 

UX ve UI Arasındaki İlişki Nedir?

UI tasarımı, bir ürünün görsellerine odaklanma eğiliminden dolayı genellikle kullanıcı deneyiminden (UX) ayrı bir tasarım kategorisine yerleştirilir.  Ancak UI tasarımı aslında daha büyük UX tasarım uygulamasının önemli bir parçasıdır. Kullanıcı arayüzü, görsel tasarım çıktılarını geliştirmek için kullanıcı görüşmelerinden ve araştırmalardan elde edilen verileri ve sonuçları dikkate almalıdır ve dikkate alır! Bir yazılım ürünü için kullanıcı arayüzü tasarımcıları, renkler, tipografi ve ikonografi dahil olmak üzere ürün veya ürün paketinde kullanılacak görsel tasarım dilini geliştirmeye çalışır. Kullanıcı arayüzü tasarımcıları ayrıca, ürünün gerçekten kullanılabilir olmasına ve kullanıcı deneyiminin geliştirilmesine yardımcı olan, düğmeler ve metin alanları gibi kullanıcıların etkileşimde bulunduğu pratik bileşenlerin oluşturulmasından da sorumludur. 

Etkili Kullanıcı Arayüzü Tasarımı Yapan Şey Nedir?

Renk seçimleri, düzen veya hangi bileşenin diğerine göre kullanılacağıyla mı ilgili? Etkili kullanıcı arayüzü tasarımı oluşturmak için neyin gerekli olduğunu anlamanıza yardımcı olmak amacıyla, kullanıcı arayüzü tasarımı oyununuzu ilerletmenize yardımcı olacak yönergeler ve harika kullanıcı arayüzü örnekleri içeren bu makaleyi bir araya getirdik. 

Kullanıcıları Tanıma ve Bağlamlarını Anlama

Net bir amacı olmayan harika görünümlü kullanıcı arayüzü pek kullanışlı olmayacaktır, her ne kadar bunun tersi de pek çok anlamda doğru olsa da. Belirli bir görevi veya bir dizi görevi yerine getiren belirli bir kişi için tasarım yapmak, ürünü bir arada tutan yapıştırıcıdır. Bir sonraki projenizin arayüzünü tasarlarken kullanıcılarınızı, hedeflerini ve ürünü nasıl ve ne zaman kullanacaklarını net bir şekilde anladığınızdan emin olun. Siz ve ekibiniz, kullanıcıların ürünle nasıl ve ne zaman etkileşim kurduğu bağlamında ürünün nasıl çalışması gerektiğini anlamak için kullanıcı röportajlarından, anketlerden ve diğer UX araştırmalarından önemli miktarda bilgi toplayacaksınız. Tüm bu araştırmalara bir kez daha göz atın ve kullanıcı arayüzünüzü geliştirirken hepsini hesaba katın; sıra görsellere geldiğinde tüm bu çalışmaların bir kenara düşmesine izin vermeyin! 

Pratik ve Anlaşılması Kolay Gezinmeyi Tanımlama

Çok basit gibi görünse de, kullanıcı arayüzü tasarımınızın ürün genelinde açıkça tanımlanmış gezinme modellerine sahip olmasını sağlamak, unutulması kolaydır. Her ekranı tasarlarken kendinize şunu sorun: 

Bir kullanıcı her sayfada nerede olduğunu, nereden geldiğini ve nereye gidebileceğini söyleyebilir mi? 

Değilse, kullanıcıların şu anda bulundukları yere ulaşmak için attıkları adımların ve sayfaların geçmişini gördükleri, kırıntı navigasyonu gibi bir tasarım deseni uygulanarak bu sorun kolayca çözülebilir. Ek olarak, üst düzey gezinmenizin, kullanıcının herhangi bir zamanda bulunduğu bölümü açıkça gösterdiğinden emin olmanız önemlidir. Bu tür gezinme modelleri, kullanıcıların kendilerini bir ürün içinde yönlendirebilmeleri için harita görevi görür. Net bir harita olmadan kullanıcılar kolayca kaybolabilir ve hayal kırıklığına uğrayabilir. Çoğu zaman önemli sayfaları ve araçları kaçırıyorlar ve bunun yerine oraya nasıl ulaştıklarını sorgulamaya daha fazla zaman harcıyorlar. 

Tutarlılığı Koruma

Tutarlılık, ürünlerin öğrenilebilirliğini arttırdığı için kullanıcı arayüzü tasarımının anahtarıdır. İyi bir kullanıcı arayüzü tasarımı, aşinalık hissi yaratmaktan ve ekrandaki her şeyin anlamlı olmasını ve kullanıcının beklediği şekilde çalışmasını sağlamaktan gelir. Kullanıcı arayüzü tasarımcıları bunu, bileşen kullanımının tekrarını, etkili bir bilgi mimarisini ve ürünün markalaşması için akıcı bir görünüm ve hissi kullanarak başarır. 

Renkler ve Tipografi

En iyi UI tasarım örnekleri, özellikle renk ve tipografi söz konusu olduğunda görsel tasarımın temellerinin net bir şekilde anlaşılmasını sağlar. Kullanıcının gördüğü her şeyin markayla ilgili ve erişilebilir olmasını sağlamak, kullanıcının örneğin neden uygulama boyunca başka hiçbir yerde mor gövde metnini bir sayfada gördüğünü merak etmek yerine elindeki göreve odaklanmasına yardımcı olacaktır. 

Tutarlılık eksikliği ve bunun gibi tutarsızlıklar kullanıcıların kafasını karıştırabilir; bu da kullanıcı arayüzü tasarımcılarının ne pahasına olursa olsun kaçınmak istediği bir şeydir. Kullanıcı arayüzü tasarımcılarının arayüz tasarımlarında yine de yaratıcı olmaları gerekirken, bir ürünün görünümü kullanıcıların eldeki görevi tamamlamasını asla engellememelidir. Aslında, doğru yapılan en iyi kullanıcı arayüzü tasarımı örneklerinde, her görsel tasarım kararı, kullanıcının bir görevi veya hedefi tamamlama becerisini destekleyecek şekilde verilir. Bazen ve özellikle kurumsal kullanıcı deneyimi söz konusu olduğunda, uygulamanın görünümü ve hissi o kadar kusursuzdur ki, ortalama bir kullanıcı tarafından fark edilmez. 

Ek olarak tipografi kararları, kullanıcıların bilgiyi nasıl işleyeceği dikkatle değerlendirilerek alınmalıdır. İyi kullanıcı arayüzü tasarımı örnekleri, farklı başlık düzeylerini gövde metninden ve düğme metninden ayırmak ve tipografi seçeneklerinin okunaklı olmasını sağlamak için hiyerarşik tipografi seçeneklerinin etkili bir şekilde kullanıldığını gösterecektir. Temel olarak, iyi tipografi kararları, kullanıcılara ürün genelinde hangi bilgilere odaklanmaları gerektiğini kolayca iletmelidir. 

Butonlar ve Linkler

Karşılaştığımız her web sitesi ve uygulamada düğmeler ve bağlantılar kullanılıyor, dolayısıyla kullanıcıların bunlarla etkileşime girdiklerinde nasıl görünmeleri ve nasıl çalışmaları gerektiğine dair beklentileri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yalnızca tek bir üründe, farklı işlevlere hizmet etmek üzere tasarlanmış çok sayıda düğme ve bağlantı varyasyonu bulunur. Bu öğeler arasında tutarlılığın sağlanması, kullanıcının bu öğelerden birini kullandığında ne olacağını doğru bir şekilde tahmin etmesine yardımcı olmanın çok önemli bir yoludur. Bu ayrımları oluşturmak ve her bir düğmenin ve bağlantının ne yaptığını ve yapmadığın tasarımları aracılığıyla kullanıcılara iletmek UI tasarımcılarına kalmıştır. Ürün genelinde açık ve tutarlı olmalarını sağlamak için tanımlandıkları şekliyle bu kurallara çok dikkat edin. 

Etkileşimler

Bu noktaya kadar, etkileşimler bir başka büyük tutarlılık veya tutarsızlık noktasıdır. Kullanıcı arayüzü tasarımının kullanıcılara etkileşimleri nasıl gösterdiğini düşünün. Kullanıcılar bir kullanıcı arayüzü öğesiyle etkileşime girdiklerinde ne olacağını biliyor mu? Örneğin, kullanıcılar bir karta tıklarsa bu etkileşim onları başka bir ekrana mı götürecek yoksa kartı genişletecek mi? Vurgu durumları etkileşim tasarımında da büyük rol oynar. Fareyle üzerine gelme durumları, fazladan bilgi vermenin önemli bir parçası olabilir, ya da bir veri noktası hakkında ekstra bilgi görmek için bir grafiğin üzerine gelmek gibi veya tamamen yararlı olabilir. Örneğin, bir bağlantının renklerini değiştirmesi veya kullanıcıların üzerine tıklayabileceklerini bilmelerine yardımcı olmak için fareyle üzerine gelindiğinde alt çizgi eklenmesi gibi. Bu etkileşimlerin her birini nasıl belirttiğiniz konusunda tutarlı olmak, harika bir kullanıcı arayüzü tasarımı için zorunludur. 

İkonografi

Küçük ayrıntılar, iyi bir kullanıcı arayüzü tasarımında büyük fark yaratır. Tasarımcılar simgeleri, bir ürünün belirli işlevlerini, özelliklerini veya içeriğini kullanıcılara görsel olarak iletmenin bir yolu olarak kullanır. Bazı simgeler o kadar sıradan hale geldi ki kullanıcılar tarafından neredeyse anında tanınıyorlar, örneğin, ev gibi görünmek üzere tasarlanmış bir simge ev anlamına gelir ve bir büyüteç simgesi arama anlamına gelir. UI tasarımcılarının, simgelerin tanınabilir olmasını sağlamanın yanı sıra, bir simge stili ve görsel dil oluşturulduktan sonra ona sadık kaldıklarından da emin olmaları gerekir. 

Kendinizinkini oluştururken tutarlılığı aklınızda bulundurun ve çizgi kalınlığı, dolu ve dolgusuz şekiller ve diğer tasarım seçenekleri gibi şeylerin simge kitaplığınızda göründüğünden emin olun. Yine görsel tasarım seçimlerinin kullanıcıların dikkatini dağıtmaması gerekiyor. Bir kullanıcı arayüzü tasarımcısı olarak, bir ürün genelinde kullanılan simgelerin hepsinin aynı simge ailesinin parçası olduğundan ve ürün genelinde aynı simgelerin kullanılması durumunda aynı şekilde çalıştıklarından emin olmalısınız. 

Dil ve Terminoloji

Kullanıcıların oluşturduğumuz arayüzlerde kolayca gezinmesine yardımcı olmak için her şeyin, onların bir şeyden diğerine özgürce ve güvenle hareket etmelerine yardımcı olacak şekilde etiketlendiğinden emin olmalıyız. Tutarlılık burada anahtardır. Örneğin Ekle ve Oluştur birbirinin yerine kullanılabilir gibi görünebilir. Ancak aracınız her zaman ekleyi kullanıyorsa kullanıcılar oluşturma karşılaştıklarında gereken eylemi anlayamayabilirler. 

Kullanıcı arayüzü tasarımcısı olarak ürün genelinde kullanmak istediğiniz dil ve terimlerin belirlenmesinde öncülük yapabilirsiniz. Kararlarınıza sadık kaldığınızdan ve sizin ve ekibinizin aynı işlevselliğe sahip şeyleri etiketlemek için seçtiğiniz terimler konusunda tutarlı olduğunuzdan emin olun. 

Kullanıcı Kontrolünü ve Özgürlüğünü Artırma

Kullanıcılar bir üründe gezinirken kendilerini rahat hissetmeli ve herhangi bir büyük, istenmeyen hata yapma korkusu olmadan özgürce hareket etmelidir. Bunu önlemeye yardımcı olmak için kullanıcı arayüzü tasarımcıları, geri alma düğmeleri ve onay mesajları gibi işlevleri tasarımlarına uygular. Google, Gmail tasarımlarında bu hata önleme konusunda harika UI tasarım örneklerine sahiptir. Bir kullanıcı e-postasında bir dosya eklediğini belirtir ancak herhangi bir belge eklemeden gönderi tıklarsa, ekranda kullanıcıya e-postasına dosya eklemeyi unutmuş olabileceğini bildiren bir açılır mesaj görünecektir. 

Ek olarak Google, bir kullanıcı bir e-postayı sildikten sonra ekranın alt kısmına, hem mobil hem de masaüstü için, küçük bir açılır mesaj entegre etmiştir. Ekranda yalnızca birkaç saniye görünse de, kullanıcılara mesajın silindiğini bildiren ve silme işlemini geri alma seçeneği sunan bir mesaj, kullanıcıların yalnızca bir görevin tamamlandığına dair onay almasına değil, aynı zamanda bu mesajı kolayca silmenin bir yolunu da görmesine olanak tanır. Silme işlemi kasıtsız ise değişiklik yapmalı ve hatalarını düzeltmelidir. Google’ın uygulamaya koyduğu küçük hususlar ve zamanlı etkileşimler, kullanıcılara ürünleri kullanırken bir güvenlik hissi verebilir. 

Daha Azı Daha Fazladır Yaklaşımını Uygulama

Kullanıcı arayüzü tasarımı ile erken yaşta öğrenilmesi gereken en önemli derslerden biri, aşırı tasarım yapmamak veya kullanıcılara aynı anda çok fazla seçenek veya bilgi sunmamaktır. Bir ürünün arayüzünü tasarlarken yaratıcı fikirlerinizin devreye girmesine izin vermek kolaydır, ancak ekranda çok fazla şey olması verimlilik eksikliğine neden olabilir ve kullanıcıların neye odaklanacaklarını veya hangi eylemleri gerçekleştireceklerini bilememelerine neden olabilir. 

Bu seçim felci fikrini araştıran ünlü bir deney var; insanlara bir senaryoda 26 reçel seçeneği sunulurken başka bir senaryoda onlara yalnızca 6 seçenek sunuluyor. Her ne kadar insanlara daha fazla seçenek sunulduğunda bir kavanoz reçel satın alma olasılıklarının daha yüksek olacağı varsayılsa da deney, insanların daha az seçenek sunulduğunda reçel satın alma olasılıklarının daha yüksek olduğu sonucuna vardı. Aslında deney, bize çok fazla seçenek sunulduğunda, en iyi seçeneği bulmakla yetinmenin bizim için daha zor olduğunu buldu. Sadeliğe olan bu odaklanma, Apple ürünlerinin bugüne kadarki başarılı tasarımına güç veren şeydir ve aynı prensip, dijital ürünlerin kullanıcı arayüzü tasarımı için de gereklidir. Tasarlanan her ekran için basitlik sağlamaya çalışın ve sunulan bilgilerin kullanıcılar için yorucu değil yararlı olduğundan emin olun. 

Kullanıcılara Sistem Durumu Güncellemeleri Sunma

Yükleme ekranları ve onay mesajları veya hata mesajları gibi şeyler, iyi ve mükemmel kullanıcı arayüzü tasarımı arasındaki farkı yaratır. Kullanıcının, ürünü kullanmak istememesine neden olacak sıkıntı noktalarını ve hayal kırıklığını azaltmak için, kullanıcılara bir ürünün perde arkasında neler olup bittiğini bildirmek önemlidir. 

Kullanıcıları Karanlıkta Bırakmamak

Dosyalarının tamamı yüklenene kadar tahmini olarak ne kadar süre beklendiği veya mesajlarının müşteri hizmetlerine başarılı bir şekilde gönderilip gönderilmediği gibi bilgileri onlara bildirin. Kullanıcılarla bu küçük yollarla etkileşim kurmak, ürününüze bağlılık geliştirmenize yardımcı olabilir. 

Kullanıcı Arayüzü Tasarımını Sezgisel Hale Getirme

Kullanıcı arayüzünün nasıl kullanılacağı konusunda çok fazla veya ideal olarak herhangi bir eğitime ihtiyacı yoksa, kullanıcı arayüzü başarılı bir şekilde sezgiseldir. Bu, yerleşik ve anlaşılmış tasarım kalıplarını takip ederek, renk kullanımınızın özellikle durum ve gösterge renkleri, tipografinin ve ikonografinin açık ve tutarlı olduğundan ve bir hatayla karşılaştığınızda sistemin size ne olduğunu söylemesini sağlayarak gerçekleştirilebilir. Sezgisel bir ürün, kullanıcının sistemi nasıl kullanacağına odaklanmak yerine, çözmeye çalıştığı soruna, cevaplamaya çalıştığı soruya veya tamamlamaya çalıştığı göreve odaklanmasını sağlar. 

Açıkçası, insan merkezli tasarım veya hedef odaklı tasarım yaklaşımının her ikisinin de nihai hedefi sezgisel ürünlerdir. Belirli kullanıcılarınız ve onların iş akışları için tasarladığınızda tasarımınız günün sonunda sezgisel olacaktır, ancak aynı zamanda görülmeyen sorunları ortaya çıkarmak için test ve doğrulama da gerektirir. Gördüğünüz gibi iyi bir kullanıcı arayüzü tasarımı, bir uygulamanın veya web sitesinin güzel görünmesini sağlamaktan daha fazlasıdır. Kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını dikkate alıyor ve tutarlılığı güçlendiren ve kullanıcıların görevlerini mümkün olan en sorunsuz şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olan bir arayüz oluşturuyor; her şey kullanıcı deneyimiyle ilgili! Bir sonraki projeniz için bu ipuçlarını kılavuz olarak kullanın; yalnızca işlevsel bir ürün değil, aynı zamanda kullanıcıların tekrar kullanmaktan keyif alacağı bir ürün sunacağınızdan emin olabilirsiniz. Sizin veya kuruluşunuzun, ürününüz için tutarlı tasarım bileşenleri geliştirmeye başlamamızı ister misiniz? Projenizi hayata geçirmek için bize ulaşın.