Astro Dijital Reklam Ajansı

Dijital Fikirler:

WooCommerce Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

WooCommerce entegrasyonu nasıl yapılır? Sorusunun en basit cevabı bir e-ticaret mağazasındaki ürünleri WooCommerce aracılığı ile web sitesinde satışa sunmaktır. WooCommerce, herhangi bir WordPress kurulumuna eklenti olarak kurulabilir. Kullanıcıların mağazalarını korumalı ve güvende tutmak için WordPress, WooCommerce ve özel IP ve SSL sertifikası gibi e-ticarete özgü özelliklerin ön yüklemelerini sunan birkaç barındırma şirketi hakkında bilgi sahibi olmaları faydalı olacaktır. WooCommerce, işletme sahiplerinin web sitelerine-ticaret işlevselliği eklemek için en popüler WordPress eklentisidir. 3.000’den fazla kullanıcıdan 5 üzerinden 4.6 puan aldı ve 4 milyondan fazla aktif kurulumu var. Oldukça popüler olduğunu söylemek doğru ve nedenini görmek kolay.

WooCommerce yeni başlayanlar için ücretsizdir. WordPress’in kendisi gibi, WooCommerce de bir topluluk tarafından oluşturulmuş açık kaynaklı bir platformdur. Bazı uzatmalar, örneğin, müşterilerin randevu alabilmesi için ödeme yapılması gerekse de, kullanıcılara web sitelerini tek bir kuruş bile harcamadan çevrimiçi bir mağazaya dönüştürme imkanı tanır. Genel olarak şunları içerir:

  • Ürün sayfaları 
  • Sepet ve ödeme 
  • Güvenli ödemeler 
  • Nakliye seçenekleri ve etiket baskısı 
  • Otomatik vergi hesaplamaları 
  • Google Analytics, Facebook, MailChimp benzeri platformlar ile entegrasyon

Bluehost ile WooCommerce kurmak bütün kullanıcılar için oldukça kolay. Bir e-ticaret mağazasının en büyük baş ağrılarından biri, her şeyi yayına hazır hale getirmek olabilir. Ancak Bluehost’un WooCommerce planlarında durum böyle değil. Önceden yüklenmiş bir çevrimiçi mağaza web sitesi temasıyla gelirler ve ödeme işlemleri için tek tıklamayla kurulum sunarlar. WooCommerce kullanıcılar arasında giderek yaygınlaşan bir eklenti olma yolunda. Bu nedenle bu yazı kullanıcılara bu konuda yardımcı olacak bir rehber niteliğinde ele alınabilir.

WooCommerce entegrasyonuna başlarken işletme sahiplerinin öncelikle WooCommerce’i kurmaları ve etkinleştirmeleri gerekir. Kullanıcılar WordPress panosuna giriş yaparak ve sol taraftaki menüden “Eklenti” seçeneğine tıklayarak eklenti dizinine kolayca ulaşabilir. Arama çubuğunda “WooCommerce” ifadesini arayarak ardından gri renkli “Şimdi Yükle” düğmesini tıklanır. Birkaç dakika sonra, bu düğme ‘Etkinleştir’ yazan maviye dönecektir. Buna tıklanır. WooCommerce yardımcı kurulum sihirbazı, kurulum sürecinin geri kalanında kullanıcılara yol göstermek için açılacaktır. İşletme ayrıntıları işletme sahiplerinin isteğine göre düzenlenebilir.

WooCommerce entegrasyonuna başlayan işletme sahiplerinin ilk olarak işletmelerine ilişkin ayrıntılarını doldurmanız gerekir. Bu, işletme sahibinin hem fiziksel hem de dijital ürünler satmayı planladığının altında doğru seçeneği seçmesi ile oldukça açıklayıcıdır. Dijital ürünler genellikle indirilebilen bütün ürünlerdir. WordPress temalarını, çevrimiçi kursları, stok fotoğrafları ve bunlar gibi çevrimiçi olarak satın alınabilen her şey bu kategoriye girer.Öte yandan satın alındığında elle tutulabilen her şey fiziksel ürünler olacaktır.

WooCommerce entegrasyonunun devamında işletme sahiplerinden ödeme seçeneklerini belirlemeleri istenir. Mağaza aracılığı ile kabul edilecek ödeme yöntemlerinin seçilmesi sonraki aşamanın temelidir. Bu konuda işletme sahiplerinin müşteri dostu seçeneklere yönelmeleri oldukça faydalı olacaktır. Gönderim seçenekleri de ödeme yöntemleri kadar önemli bir ayrıntıdır. Sırada gönderim seçeneklerini onaylamak var. Bunun ardından sistem işletme sahiplerini gönderim ücretlerini seçmeye yönlendirecektir. WooCommerce kullanıcıların mevcut bulunduğu alanı tanıyacak ve bunu ana nakliye bölgesi olarak ayarlayacak. Diğer seçenek temelde geri kalan olacaktır. İşletme sahipleri her bölge için sabit bir fiyat belirleyebilir, gönderiyi ücretsiz olarak ayarlayabilir veya canlı gönderi ücretleri almak için belirli taşıyıcılarla entegre edebilir.

WooCommerce entegrasyonu dahilinde kullanıcılar uygun eklenti ve temaları belirlemeli. Bir sonraki aşama, hangi önerilen eklentilerin çevrimiçi mağazaya götürüleceğine ve WooCommerce’in kendi temasının seçilip seçilmeyeceğine karar vermektir. Bunları daha sonra eklemek gerçekten çok kolay, bu yüzden ilk başta kullanıcıların herhangi bir taahhütte bulunmasına gerek yoktur. Önerilen eklentilere ve temalara yazının ilerisinde yer verilecektir. Bu nedenle işletme sahipleri neye ihtiyaç duyduklarından emin olmamaları durumun bunların seçimini diledikleri gibi özgürce kaldırabilir.

WooCommerce entegrasyonunun en önemli aşaması çevrimiçi mağazayı tam anlamıyla oluşturmaktır. Kullanıcıların ürün eklemeye başlamadan önce sayfalar oluşturmaları gerekir. Mağazanın kullanım amacına ve ürünlerine göre sayfalar farklılık gösterse de her sitenin yararlandığı bazı sayfalar vardır. Bunlar yukarıdaki listeye ek olarak aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Ana Sayfa
  • Sayfa Hakkında
  • İletişim sayfası
  • Sık Sorulan Sorular Sayfası, en yaygın soruları yanıtlamak için.
  • Gizlilik Politikası Sayfası, burada müşteri verilerinin nasıl kullanıldığına ilişkin ayrıntılar not edilebilir.

Devamında WooCommerce entegrasyonunun bir parçası olarak ürünler ve hizmetlerin eklenmesi gerekiyor. Kullanıcıların mağazalarına  çalışır durumda diyebilmeleri için, veritabanındaki bazı ürünlere veya hizmetlere, indirmelere veya satmak istedikleri her ne ise ihtiyaçları vardır. Ürünlerle çalışmaya başlamanın en kolay yolu, WooCommerce -> Ürün Ekle -> Bir şablonla başla seçeneğine gitmektir. Alternatif olarak da Ürünler -> Yeni Ekle’ye gitmektir. Her iki durumda da kullanıcıların göreceği şey klasik bir WordPress düzenleme ekranıdır. Bu noktada kullanıcıların dikkatlice doldurmaları gereken bazı yerler mevcutturç Ürün adı bunlardan en temel olanıdır.

Daha sonrasında Ana ürün açıklaması gelir. Bu geniş alan, işletme sahiplerinin ürün hakkında istedikleri kadar bilgi girebilmelerini sağlar. Bu WordPress olduğundan, oraya yalnızca basit metinleri değil, aynı zamanda resimleri, sütunları, başlıkları, hatta videoları ve diğer ortamları da koymak mümkündür. Temel olarak burası işletme sahiplerinin uygun gördükleri her şey ile doldurabilecekleri bir alandır.

Merkezi ürün verileri bölümü bir diğer kısımdır. Burada eklenen ürünlerin türü ve bunların fiziksel, indirilebilir veya sanal bir ürün olup olmadığı ayarlanabilir. Hizmetler de sanal ürünler olarak kabul edilirler. Bu merkezi bölümün bir parçası olarak işletme sahipleri ürünün çeşitli parametreleri için sekmeler de alır. Bu sekmeler:

Genel. Fiyatlandırma ve vergilerin ayarlanacağı yer burasıdır. 

Envanter. WooCommerce, stok seviyelerini yönetmeye olanak tanır. 

Nakliye. Ağırlığı, boyutları ve nakliye ücretini ayarlamak içindir. 

Bağlantılı Ürünler. Ek satışlar, çapraz satışlar ve buna benzer şeyler oluşturmak için harikadır. Bunu satın alan müşteriler bunu da satın aldı gibi düşünülebilir. 

Öznitelikler. Kullanıcılar burada özel ürün özelliklerini ayarlayabilir. Örneğin bir işletme sahibi gömlek satıyorsa burada alternatif renkler belirleyebilir. 

Gelişmiş. Ek ayarlar oldukları için her zaman gerekli değildir. 

Kısa Açıklama. Bu, ürün sayfasında adın altında görüntülenen metindir. Ürünün ne olduğunun kısa bir özeti olarak en iyi sonucu verir. 

Ürün kategorileri. Benzer ürünleri birlikte gruplandırmak faydalı olacaktır. Örneğin, “kapüşonlular”. Standart WordPress kategorileri gibi çalışır. 

Ürün etiketleri. Ürün veritabanını düzenlemeye yardımcı olacak ek bir yol. Standart WordPress etiketleri ile aynı şekilde çalışır.  

Ürün resmi. Ana ürün resmini içerir. 

Ürün Galerisi. Mükemmelliklerini sergilemek için ek ürün resimlerini içerir. 

Yukarıdakilerin tümünü ayarladıktan sonra, büyük “Yayınla” düğmesine tıklanır ve ilk ürün bu şekilde eklenmiş olur. Veritabanına bir avuç ürün ekledikten sonra, kontrol panelindeki ürünler bölümü çok daha düzenli bir hale gelir.

WooCommerce entegrasyonunun son aşaması ise e-ticaret mağazasının tasarımının kullanıcı dostu bir hale getirilmesidir. Temel olarak bir e-Ticaret mağazası tasarımını iyi yapan nedir? Bunun için bazı parametrelere mevcuttur. Tasarımın net olması ve hiçbir şekilde kafa karıştırıcı olmaması gerekir. Kafası karışan bir ziyaretçi hiçbir şey satın almaz. Merkezi içerik bloğu, siteye gelir gelmez ziyaretçinin dikkatini çekmelidir. Bu merkez blok, ürünlerin görüntüleneceği yerdir. Ayarlanabilir kenar çubukları da önemli bir başka faktördür. Kullanıcıların kaç kenar çubuğuna ihtiyaç duyacaklarını seçebilmeleri ve ayrıca bazı sayfalar için kenar çubuğunu tamamen devre dışı bırakabilmeleri de gerekir.