Astro Dijital Reklam Ajansı

Dijital Fikirler:

WordPress İle Web Tasarım

WordPress ile web tasarım pek çok tasarımcı tarafından oldukça faydalı bir şekilde yapılıyor. Web sitesi oluşturmak istedikleri bir platform arayan kullanıcılar ve tasarımcılar için WordPress sektördeki en iyilerden biridir. WordPress ile web tasarım tamamen ücretsizdir. Ancak tek avantajı elbette bu değil. Aynı zamanda tasarımcıların ve kullanıcıların bulabileceği en sağlam web sitesi kurucularından biridir. Özelleştirme seçeneklerinden kullanımı kolay kontrol paneline kadar  bir web tasarımcısı için becerikli bir asistan görevi görür. Ancak WordPress, özellikle basit, kullanıma hazır bir web tasarım kurulumu isteyenler için kolay gözükse de herkesin harcı değildir.

WordPress ile web tasarım sınırsız bir ürün tasarımı ve işlevselliği imkanı sunar. Bir tasarımcı bir web sitesi oluşturucu kullandığında bekledikleri gibi görünen ve davranan nihai bir ürüne sahip olmayı umar. Aksi takdirde durum tamamlanmamış bir binada oturmaya çalışmaktan farksız olur. WordPress bu alanda mükemmeldir. Yani, bir temanın düzgün çalışmasını sağlamak için onu nasıl kullanacağını bilen her tasarımcı için kusursuz denecek seviyededir. Tema düzenlemeye alışmak biraz zaman alabilir. Özellikle Elementor veya Beaver gibi bir web sitesi oluşturucu eklentisi kurulu değilse daha zor bir aşama olabilir. Ancak bunu gerçekleştirdikten sonra tamamen işlevsel bir siteye ve profesyonel tasarıma sahip olmak mümkündür.

Ayrıca tasarımcılar sitelerinde neredeyse her istedikleri şekilde işlevsellik ekleyebilir. Örneğin, bir e-ticaret sitesine ihtiyaç duyuluyor. WooCommerce Eklentileri yazısında ele alındığı gibi,  WooCommerce gibi eklentiler, bir mağaza eklemeye, ödemeleri toplamaya ve ürünleri düzenlemeye olanak tanır. E-posta pazarlama kampanyaları için açılır formlar eklemek isteyen kullanıcılar için bile sınırsız seçenek vardır. Constant Contact ve benzeri eklentiler, bir liste oluşturmaya ve ziyaretçilerden e-posta adresleri toplamaya yardımcı olur. Hepsinden iyisi, ister menü gezintisini değiştirmek, ister hızlı bir tema düzenlemesi yapmak gereksin, her şeyi WordPress kontrol panelinden yönetmek mümkündür.

WordPress ile web tasarımını kolaylaştıran WordPress özelliklerinden biri gösterge panelidir. WordPress Dashboard olarak da bilinen gösterge paneli, sitenin arka ucunu barındırır. Burası eklentilerin ekleneceği, yayınların yayınlanacağı, ayarların değiştirileceği, sayfaların ekleneceği, gezinme menülerinin düzenleneceği ve daha fazlasının yapılacağı yerdir. Esasen, ziyaretçilerin endişelenmesine gerek olmayan, ancak kullanıcıları ve tasarımcıları içeren her şeyi içerir. Deneyimli bir web sitesi tasarımcısı veya oluşturucusu olmayan kullanıcılar için bile WordPress Dashboard’un kullanımı son derece basittir. Ekranın sol tarafında, yorumları izlemekten medya eklemeye kadar web sitesinde çalışılması gereken her şeye yönelik gezinme bağlantıları bulmak mümkündür.

İşlevselliği artırmak için eklentiler, tema çerçevesi ve diğer araçları ekledikçe, kontrol panelinde onlar için de noktalar olduğu görülür. Panonun ana genel görünümünü sosyal medya entegrasyonları, analizler ve daha fazlasıyla geliştirmek için Pano widget’ları da eklenebilir. Kutudan çıkar çıkmaz WordPress, gönderi etkinliği, WordPress etkinlikleri ve haberleri ve yeni gönderileri hızlı bir şekilde eklemek için bir QuickDraft aracı dahil olmak üzere birkaç varsayılan Pano widget’ına sahiptir.

WordPress ile web tasarım yapmanın bir diğer güzel tarafı özelleştirilebilirliğin neredeyse sınırsız denecek düzeyde çeşitliliğe sahip olmasıdır. WordPress’in özelleştirilebilirliği, temaların çok ötesine uzanır. Ancak sitenin görünümünü ve hissini değiştirmenin birincil yolu bir temadır. Bununla beraber her şeyin tasarımcının istediği gibi görünmesine yardımcı olacak ayarlara, eklentilere, menülere ve widget’lara da sahip olunur. WordPress’te kesinlikle kişiselleştirme sıkıntısı yoktur. Ayarlar doğrudan WordPress Kontrol Panelindedir. Burası, WordPress URL’si ve site dili gibi genel site ayarlarının yanı sıra okuma, yazma, tartışma ve gizlilik seçeneklerinin de düzenleneceği yerdir. Burada her şey nispeten açıklayıcıdır.

Menülerle sitenin gezinmesini düzenlemek faydalı olacaktır. Kullanıcılar ve tasarımcılar temanın nasıl kurulduğuna bağlı olarak bir birincil menü ve ikincil menüler atamayı tercih edebilir. Yine, insanların sitede dolaşmasına yardımcı olmak için menüleri taşımanın ve bağlantıları değiştirmenin çok sayıda yolu vardır. Eklentiler ve widget’lar, sitenin çalışma şeklini gerçekten değiştirecek şeylerdir. Widget’lar, alt bilgiyi, kenar çubuğunu ve temanın widget’lara izin verdiği diğer alanları özelleştirmeye olanak tanır. İşlevselliği artırmak için sosyal medya akışlarının, iletişim formlarının, arama çubuklarının ve diğer bileşenlerin de tasarımcı tarafından belirlenip eklenmesi gerekir. Eklentilerin, arama motoru optimizasyonunu iyileştirmekten öne çıkan blog gönderileri için görüntü kaydırıcıları eklemeye kadar birçok kullanımı vardır. WordPress’teki kitaplıklara göz atarak veya bir geliştiriciden indirip dosyaları yükleyerek Pano aracılığıyla eklentiler ve widget’lar eklemek mümkündür.

WordPress’in yayınlama araçları açısından tasarımcılara ve kullanıcılara gelişmiş seçenekler sunması, WordPress ile web tasarımını mükemmel kılan özelliklerden biridir. Pek çok kişi WordPress’i bir blog aracı olarak görüyor. Bunun nedeni muhtemelen türünün ilk platformlarından biri olması ve içerik yönetim sistemine (CMS) öncülük etmesi. WordPress, doğrudan Panodan inanılmaz derecede kolay sayfa ve yazı hazırlama, düzenleme ve yayınlama sunar. Bu bölümlere ayrı bağlantılarla gönderi kategorilerini ve etiketleri de yönetmek etkili bir yöntemdir. Ziyaretçilerin bulmasını kolaylaştırmak ve Google’ın web sitesinin içeriği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlamak için yayınların kategorilere ayrılmasına yardımcı olurlar. WordPress ayrıca, birden fazla gönderinin ayarlarını belirli bir kategoriye yerleştirmek veya çöp kutusuna taşımak gibi aynı anda yönetmek için bir toplu düzenleme aracına sahiptir.

Diğer önemli WordPress yayınlama özellikleri şunları içerir:

●      Katkıda bulunanları, editörleri, yöneticileri ve diğer yayıncılık rollerini yönetme,

●      Gönderileri parola koruması dahil şekilde gizli veya herkese açık yapma,

●      Tüm gönderiler ve sayfalar için düzeltme geçmişi,

●      Sayfalar ve gönderiler güncellendiğinde yayınlama tarihlerini ve saatlerini değiştirme,

●      Bir takvim veya site arşiviyle kullanmak için otomatik arşivleme,

●      Yorumlamayı açma ve kapatma,

●      Metin ve görsel düzenleme modları arasında geçiş yapma,

●      Yazı tipi renkleri, blok alıntılar, numaralı veya madde işaretli listeler ve başlıklar dahil olmak üzere biçimlendirme araçları.

WordPress, yayıncılara yayınlamak için Klasik düzenleyicisini veya Gutenberg düzenleyicisini kullanma seçeneği sunar. Klasik editör basit ve çoğu kişi için tanıdık ama aynı zamanda esneklik açısından biraz cansızdır. Gutenberg’e alışmak biraz zaman alır. Ancak tasarımı, son gönderinin veya sayfanın nasıl görüneceğine dair daha görsel bir deneyim için içerik blokları oluşturulmasına olanak tanıyor. Muhtemelen sonunda birine veya diğerine bağlı kalınacak olunsa da, seçeneklere sahip olmak yine de güzel.

WordPress ile web tasarım gerçekleştirirken kullanıcılar ve tasarımcılar bir medya yönetici ile karşılaşacaktır. Medya Kitaplığı ile resimleri, videoları, dosyaları ve diğer medyaları WordPress içinde tek bir noktada tutmak mümkündür. Gönderi veya sayfa düzenleyiciden medya yüklemek veya bunu yapmak için doğrudan Medya Kitaplığına gitmek de faydalı seçeneklerdir. Burada alternatif metin, başlık, resim yazısı ve açıklama eklenebilir. WordPress ayrıca basit, yerleşik bir resim düzenleyiciye sahiptir. Bir görüntüyü kırpmak, döndürmek veya çevirmek için kullanılabilir. Ayrıca yerden tasarruf etmek için boyutunu küçültmek de bir seçenektir. Ancak görüntüleri hız için optimize etmek isteyen tasarumcuların ek bir eklentiye ihtiyacı olacaktır.

SEO optimizasyonu WordPress ile web tasarımının beraberinde gelen bir avantajdır. WordPress, arama motorlarını mutlu eden SEO dostu özelliklerle birlikte gelir. En önemli avantajlarından biri, aerodinamik ve temiz kodudur. Bu, tam da arama motorlarının sevdiği şeye sahip olduğu anlamına gelir. Hiçbir şey eklenmemiş bir WordPress sitesi son derece hızlı ve sorunsuz çalışmalıdır. Ancak herkes WordPress’in işlevsel olduğunda en iyi şekilde çalıştığını biliyor. Ve bu, eklentiler, temalar ve widget’ların gerekli olduğu anlamına gelir. Bunları eklemek sitenin hızını ve performansını etkileyebilir, bu da SEO’yu etkileyebilir.

WordPress kullanan tasarımcılar ve kullanıcılar yine de en iyi SEO uygulamalarından haberdar olmalıdır. Yoast SEO gibi bir eklenti yardımcı olabilir, ancak içeriğin nasıl oluşturulacağını ve konumlandırılacağını, anahtar kelimelerin nasıl kullanılacağını ve geri bağlantıların nasıl alınacağını bilmek, bir web sitesini Google’daki diğerlerinden ayıracaktır. Eklentileri minimumda tutmak ve birlikte iyi çalışmasını sağlamak da SEO için kritik öneme sahiptir.

WordPress ile web tasarımı yapmanın kullanıcılara sunduğu avantajlardan biri de güvenliktir. WordPress, platformunu kullanan her siteyi güvende tutmak için çeşitli özellikler uygular. Yeni başlayanlar için, çekirdek yazılımına düzenli güncellemeler verir ve bir güncelleme mevcut olduğunda kullanıcıları bilgilendirir. Yazılımı güncel tutmak, bilgisayar korsanlığına yol açan güvenlik açıklarını önleyebilir. WordPress web sitesi, güvenlik sürümlerine otomatik olarak hazırlanmak için arka planda güncellemeler çalıştıracaktır. Bu noktada kullanıcıların ve tasarımcıların tek yapması gereken, hazır olduklarında güvenlik güncellemesini başlatmak için bir bağlantıya tıklamak.